Ostale Vijesti

Ako vlasti ne usvoje Zakon o PIO, 100.000 penzionera će izaći na proteste

Ukoliko Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ukoliko penzije za januar 2018. godine ne budu uvećane za pet ili deset posto, 100.000 penzionera moglo bi izaći na ulice.

To praktično znači da bi se vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastartu izborne godine, mogle suočiti s masovnim protestima jedne od najugroženijih kategorija građana.

Ipak, pojasnio nam je i kako očekuju vrlo skoro zasjedanje oba Parlamenta FBiH, te da se nadaju kako će Zakon o PIO biti usvojen na ovim sjednicama.

“Moram kazati da još uvijek nije usvojen ni budžet FBiH, te imamo informacije kako bi se uskoro trebala održati sjednica tim povodom. Također, istaknuto nam je i kako će na toj sjednici biti raspravljano o Zakonu o PIO, te bi on tada trebao biti usvojen u oba doma Federalnog Parlamenta, što odmah isključuje mogućnost protesta”, pojasnio nam je Rapa.

U poruci vlastima istaknuo je i kako penzionere sada interesira samo povećanje penzije, te da je na Vladi da pronađe rješenja za to.

Podsjetimo da je posljednje povećanje penzija u Federaciji bilo 2014. godine, kada su one povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U Federaciji oko 66 posto penzionera živi od minimalne mirovine od 326 maraka, dok je zajamčena mirovina 434 marke. Od novca koji primaju umirovljenici ne mogu sebi na mjesečnoj razini osigurati ni hranu, a kamoli plaćanje komunalija i lijekova koji su skoro svima potrebni.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.