Ostale Vijesti

BiH europski prvak po stopi nezaposlenosti

Problemi s likvidnošću u Bosni i Hercegovi nisu ništa nova, kao i brojna opterećenja koje država nameće gospodarstvenicima jer na neki način “reže granu na kojoj sjedi”, ali ono što je najgore jeste da se situacija ne mijenja na bolje.

Određene reforme istini za volju jesu pokrenute u aktualnom mandatu bh. vlasti ali one nisu polučile neke značajnije rezultate što svjedoče vrlo česte napetosti na relaciji vlasti – poslodavci – sindikati. Kako poslovni subjekti i dalje muku muče s poslovanjem u ovoj zemlji svjedoče i posljednji podaci  Centralne banke BiH koji pokazuju da je blokirano 75.508 računa poslovnih subjekata, dok 64.948 tvrtki imaju blokiran bar jedan račun. Broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema prvom izvještaju Centralne banke koji je objavljen početkom studenog 2012., iznosio je 58.038, dok su 35.694 tvrtke imale bar jedan blokiran bankarski račun. Dakle u nešto više od pet godina broj poslovnih subjekta koji su blokirani veći je za 29.254.

Kongu “zlato”, BiH “srebro”

Kako nesreća nikada ne dolazi sama, jasno je kako se pogledaju i posljednji podaci Trading Economics, naša zemlja je sa stopom nezaposlenosti od 38,68 posto, “europski prvak”, a na razini svijeta dobili smo “srebrenu medalju” jer smo na drugom mjestu (prvi Kongo sa stopom nezaposlenosti 46,10 posto). Pojašnjenja radi, Trading Economics mjeri ekonomske parametre u zemljama širom svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije itd, i rangira države po svim parametrima. I na ovoj listi nažalost nazadujemo jer smo prije nekoliko mjeseci bili četvrti a sada drugi u svijetu. Piše Dnevni list.

I oni koji imaju sreću da rade većina ih prima plaće manje od prosječne, a o mirovinama da i ne govorimo. Nevladin sektor proveo je ankete i istraživanja koji su pokazali da dvije trećine umirovljenika prima mirovinu manju od 330 maraka i živi u apsolutnom siromaštvu, a 73 posto radnika živi u relativnom siromaštvu jer imaju plaće ispod 800 maraka. Nadalje, ti podaci pokazuju kako svaki drugi radnik u BiH ima plaću ispod 500 maraka.

Iz Saveza sindikata RS-a navode kako je potrošačka korpa za četveročlanu obitelj u RS u siječnju ove godine iznosila 1.883,46 maraka. U Savezu sindikata su izračunali da je prosječna isplaćena neto plaća za siječanj u iznosu od 825 maraka, a koja je bila manja za 10 maraka od one u prosincu 2017., pokrivala troškove sindikalne potrošačke korpe sa svega 43,80 posto. Situacija niti u Federaciji nije znatno bolja. Tako je prema podacima iz listopada 2017. sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj u ovom entitetu iznosila 1.900 maraka i veća je za 100 maraka u odnosu na 2016. Prosječna plaća u prosincu 2017. bila je 868 maraka, međutim u mnogim proizvodnim djelatnosti oma se kreće između 550 i 700 maraka (proizvodnja obuće, tekstila, kože…).

Iseljavanje

Iseljavanje je poprimilo apokaliptične razmjere, pa tako ATV izvještava kako su samo Njemačka i Slovenija odobrile prošle godine oko 25 tisuća iseljeničkih viza građanima BiH. Ukoliko znamo da Hrvatima iz BiH vize nisu potrebne, slika je zasigurno još i gora. Navode kako im je u Njemačkom ministarstvu inostranih poslova potvrđeno da je veleposlanstvo te zemlje u Sarajevu odobrila 15.300 viza, dok iz Slovenije stiže podatak da se broj izdanih radnih dozvola povećao za 50 posto. Posljedice ovih alarmantnih podataka sve više osjećaju domaće kompanije, koje gube radnike i zaradu na tržištu. Iz brojnih kompanija u našoj zemlji naglašavaju kako tržište BiH karakterizira stagnacija i pad potrošnje uslijed povećanog odliva stanovništva u zemlje Europske unije i političke napetosti u izbornoj godini.

I samo ovih podataka jasno je gdje se nalazimo danas i gdje ćemo se vrlo vjerojatno nalaziti i u bližoj budućnosti jer bh. lideri niti imaju viziju niti strategiju izlaska iz “ekonomskog blata”. Ukoliko nekada i dođe do pravih i istinskih reformi postavlja se pitanja hoćemo li ih imati kome provoditi.

(izvor: livno-online.com)

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.