Publikacije i analize

Izvještaj o ključnim izazovima zaštite na radu i zdravlja radnika u Bosni i Hercegovini

Centar za građansku suradnju, Livno, Bosna i Hercegovina, je u okviru gore navedenog projekta i svog dugoročnog projekta „Zajedno za radnička prava“ koji se tiče zaštite radničkih prava, proveo istraživanje čiji predmet je bio analiza strategija i regulatornog okvira sigurnosti i zdravlja na radu u Bosni i Hercegovini, uloga socijalnih partnera u stvaranju, provedbi i reviziji strategije i propisa iz ove oblasti, usklađenost s Okvirnom Direktivom Evropske Unije br.: 391/89 i konvencijama Međunarodne organizacije rada (MOR/ILO), inspekcijski nadzor, dostupnost podataka, nadležnost za prikupljanje podataka na nacionalnom nivou i izvještavanje, kompatibilnosti nacionalnih propisa – liste profesionalnih bolesti s popisom MOR (revidiranom 2010), postojanje vijeća zaštite i sigurnosti na radu te prezentacija provedenog istraživanja u Bosni i Hercegovini u kojem su sudjelovala nadležna ministarstva, inspekcije, poslodavci i sindikati.

Kompletno istraživanje možete pogledati na poveznici:

Sigurnost na radu i zaštita zdravlja radnika u Bosni i Hercegovini – CGS print