HNK-Kanton 7

Ministar o prijedlogu kolektivnih ugovora koje su dali sindikati: Cijeli budžet ZZO HNK ne bi bio dovoljan za plaće i naknade

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu te Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK zatražili su prije nekoliko dana od Ministarstva zdravstva HNK početak pregovora radi zaključivanja dva kolektivna ugovora u oblasti zdravstva. Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK ranije su poručili da će od početka tih pregovora zavisiti i održavanje štrajka ljekara u ovom kantonu.

Finansijska procjena

Nakon njihovog zajedničkog zahtjeva, uslijedio je odgovor resornog ministra Gorana Opsenice, koji ih je obavijestio da tu inicijativu najprije trebaju uputiti Vladi HNK, da bi se izjasnila o njoj. Istakao je da sindikati u svojim prijedlozima kolektivnih ugovora traže povećanje neto satnice za 30 posto te koeficijenta za doktore medicine i stomatologije od 27 do 34 posto, a za ostale radnike u manjem postotku.

Također, zatraženo je i povećanje punog radnog vremena radnika sa 37,5 na 40 sati sedmično u odnosu na postojeći federalni kolektivni ugovor. Opsenica je u svom odgovoru naveo da sindikati, međutim, nisu dostavili finansijsku procjenu svojih prijedloga, koju je u međuvremenu izvršilo Ministarstvo.

– Procjenjuje se da bi za bruto plaće, topli obrok i prijevoz trebalo osigurati više od 130 miliona KM, što je povećanje za 65 posto. Naime, u 2016. godini za bruto plaće radnika u zdravstvu izdvojeno je 78.758.197 KM, a za topli obrok i prijevoz 8.855.594 KM – naveo je Opsenica.

Dodaje da s ovim povećanjem ukupni finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK, koji iznosi 121.931.000 KM, ne bi bio dovoljan ni za plaće i naknade.

Dijalogom do rješenja

– Ministarstvo uvažava činjenicu da je materijalni položaj zdravstvenih radnika težak. Treba iznaći realne mogućnosti za povećanje materijalnih davanja, ali u okvirima finansijske održivosti i stabilnosti zdravstvenog sistema – dodao je Opsenica, izrazivši nadu da će socijalnim dijalogom iznaći obostrano najpovoljnije rješenje.

Satnica među najnižima u FBiH

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, osim uvećanja primanja, traže i bolje uvjete rada, a radi sprečavanja masovnog odlaska kadra iz HNK.

– Mi u HNŽ imamo satnicu od dvije KM, što je među najnižima u FBiH. Meni kao dr. medicine u najboljim mjesecima primanja, sa svim dodacima, iznose 1.250 KM, a samo jedna obuka, npr. iz radiologije, košta 1.000 KM – istakla je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata.

(izvor: avaz.ba