Ostale Vijesti

Njemačka: Više tisuća radnika kreće u štrajk

Desetine hiljada radnika njemačke metalske i inženjerske industrije prekinut će s radom u firmama širom zemlje naredne sedmice tražeći veće plate, saopćio je utjecajni sindikat “IH Metal”.

Najveći sindikat radnika traži povećanje plaća od šest posto ove godine za oko 3,9 miliona radnika ovog sektora.

– Prvim talasom štrajkova upozorenja izvršit ćemo pritisak kako bi se poslodavci konačno pokrenuli u pregovorima – rekao je Jirgen Vehsler (Wechsler), šef sindikata “IG Metal” u Bavarskoj.

Poslodavci su odbacili zahtjev sindikata za povećanjem plaća kao pretjeran i ponudili su povećanje od dva posto, kao i jednokratnu isplatu od 200 eura u prvom kvartalu.

Sindikat, koji traži skraćenje radne sedmice, ima pravo na štrajk i većina radnika obično se odazove tom pozivu.

“IG Metal” pokrenuo je proteste ove sedmice, kada je pozvao radnike u kompanijama, uključujući proizvođača sportskih automobila Porsche na štrajk.

Naredna runda pregovora o platama zakazana je za 11. januar u pokrajini Baden-Virtemberg u kojoj se nalaze Porsche, MercedesBenz i Bosch, koji proizvodi dijelove.

U Bavarskoj, u kojoj se nalaze kompanije kao što su BMW i Siemens, pregovori se nastavljaju 15. januara, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji 18. januara.

– Ukoliko ne bude napretka, bit će dodatnih štrajkova upozorenja i odlučit ćemo da li će biti 24-satni šrajk – rekao je Knut Gisler, šef “IG Metala” u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

 

(izvor: avaz.ba)

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.