ŽZH-Kanton 8

Novi kolektivni ugovor: Uskoro veće plaće policiji u ŽZH

Prije godinu dana ih nitko nije čuo. Djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke pred zgradom županijske vlade u Širokom Brijegu, a onda i na svojim radnim mjestima, štrajkom su tražili izjednačavanje prava s ostalim državnim službenicima.

Dugotrajno pregovaranje konačno završava potpisom jer do kraja studenog 2017. godine na snagu stupa novi kolektivni ugovor. ”Povećanje naknada za posebne uvjete rada, što se tiče rada noću, praznicima, blagadnima vikendom i tako dalje. Regule oko godišnjih odmora, prije su državni službenici i namještenici imali puno manji broj dana godišnjeg odmora, a sada je to izjednačeno”, izjavio je za Federalnu televiziju Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH. Uz posebne dodatke, i osnovica na plaću će biti veća za 5,5 posto. Prethodno su to pravo ostvarili djelatnici u osnovnim i srednjim školama..

No, najveće promjene po novom kolektinvom ugovoru ostvarile su majke u ovoj županiji. ”Majke rodilje koje su zaposlene u našim osnovnim ili srednjim školama imaju pravo na stopostotan iznos porodiljne naknade, kad kažem stopostotan mislim na plaću, porodiljna naknada je izravnana s visinom plaće”, izjavio je medijima ranije u Širokom Brijegu predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić Za veće plaće još se moraju izboriti zdravstveni djelatnici u ovoj županiji kojima je plaća ista od rujna 2009. godine. Podsjećamo, Nezavisni sindikat uposlenih u domovima zdravlja ŽZH održao je štrajk upozorenja 8. studenog 2017. godine.

(izvor: abcportal.info)