Naša podrška / ŽZH-Kanton 8

Podrška Sindikatu srednjeg obrazovanja ŽZH

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije, 31. siječnja 2017. godine, pozvao je na sastanak Vladu ZHŽ, resorna ministarstva obrazovanja i financija. Kako su se isti oglušili na poziv sindikata, najavljen je štrajk upozorenja, koji će se održati 16. veljače 2017. godine – treći školski sat, u obje smjene, u svim srednjim školama ZHŽ.

Ukoliko Vlada i resorna ministarstva i dalje budu ignorirali zahtjeve i pozive na dogovor, od strane sindikata, nakon što gotovo dvije godine pokazuju strpljivost i visok prag tolerancije, sindikat će nastaviti sa štrajkom upozorenja, uz vrlo izgledan generalni štrajk.

Razlozi za štrajk su otprije poznati i na njih sindikat upozoravamo više od godinu dana:

  1. nepotpisivanje Kolektivnog ugovora
  2. neisplata obveza po tužbama
  3. nedonošenje Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o tehnološkom višku
  4. nedonošenje Zakona o srednjem školstvu
  5. kašnjenje u isplati honorara
  6. Prijedlog Zakona o MIO
  7. nezakonit obračun toplog obroka za mjesec siječanj 2017. godine, te

Prijedlog Zakona o MIO kojim bi mirovine uposlenih u školstvu bile sramotno niske te nezakonit obračun toplog obroka za mjesec siječanj 2017. godine, uz opasku kako ovih sedam točaka nažalost nisu jedini problemi s kojima se susrećemo.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava oštro osuđuje ignoriranje poziva sindikata, koji je upućen u najboljoj namjeri i s ciljem da se na partnerski način riješe postojeći problemi sa Vladom ZHŽ i nadležnim ministarstvima. Također, smatramo da se na ovakav način omalovažava stručnost ljudi zaposlenih u srednjem, ali i u obrazovanju općenito. Pozivamo Vladu ZHŽ i nadležna ministarstva da profesionalno pristupe rješavanju novonastale situacije, te za početak predlažemo partnerski sastanak sa sindikatom, jer jedino na taj način se može doći do rješavanja problema.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava, daje punu podršku Nezavisnom sindikatu uposlenih u srednjim školama ZHŽ u nastojanju, putem štrajka upozorenja, a ukoliko bude potrebno i putem generalnog štrajka, da osiguraju radnička prava koja im pripadaju i poštivanje struke.

 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.