Ostale Vijesti

Prihvaćen nacrt zakona o mirovinskom osiguranju: Mirovine će biti isplaćivane iz trezora

Zastupnici  Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj izvanrednoj sjednici Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

”Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak ”, istaknuo je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Vrijednost boda 14 KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zastupnicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine mirovina za one koji su otišli u mirovinu po novom zakonu o MIO.

Istaknuo je da je predviđeno da se redovno usklađivanje mirovina vrši 15. travnja svake godine.

”Zakonom se ostavlja mogućnost izvanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih mirovina ako su pozitivni ekonomski pokazatelji”, naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije boračkih udruga FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost izvanredne sjednice, naglasio je  da je novi zakon o MIO potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga šehida/poginulih boraca koje su izgubile pravo na obiteljsku mirovinu.

Diskriminacija supruga boraca i šehida

“Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na obiteljsku mirovinu”,  rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi s umirovljenjem policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o MIO.

”Prvo je da se koeficijent pomonoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine mirovina utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima”, kazao je Hadžiabdić.

Tijekom rasprave o Nacrtu zakona o MIO, predstavnici opozicije uputili su zamjerke jer smatraju da će mirovine budućim umirovljenicima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru.

Zakonska rješenja mogu biti bolja

Izaslanici ‘većine’ naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje mirovinskog sustava i redovnu isplatu mirovina. O tome da li zakonska rješenja mogu biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to poručili su da se sve kategorije umirovljenika trebaju istovjetno promatrati.

Za razliku od vrijedećeg, u novom zakonu o MIO, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja  1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine.

Stupanjem  na snagu novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji Bosne i Hercegovine umirovljenici će biti u trezoru što je garancija za redovnu isplatu mirovina, pojasnio je predsjednik Kluba Stranka demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović.

Nakon što je taj dom usvojio Nacrt zakona o PIO Osmanović je novinarima kazao da taj zakon treba da stabilizira  mirovinski fond, a buduće mirovine obračunava na pravičniji način.

”Osim toga donosi ravnopravnost u procesu uvođenja radnika u mirovinski fond i osigurava redovnu isplatu mirovina te stvara osnova za povećanje u dogledno vrijeme”, istaknuo je Osmanović. Reformski zakon Naglasio je da je taj zakon dio reforme mirovinskog fonda, što podržavaju i međunarodna zajednica, Europska unija, MMF i Svjetska banka. ”To je prvi korak za temeljitu reformu mirovinskog sektora, a nakon njega uslijedit će i ostali ”, naveo je Osmanović.

Reformski zakon

Naglasio je da je taj zakon dio reforme mirovinskog fonda, što podržavaju i međunarodna zajednica, Europska unija, MMF i Svjetska banka.

”To je prvi korak za temeljitu reformu mirovinskog sektora, a nakon njega uslijedit će i ostali ”, naveo je Osmanović.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Nasir Beganović je kazao da njegova stranka nije imala razloga da ne podrži danas usvojeni Nacrt zakona o MIO.

”Sada je na Vladi FBiH da u što skorije vrijeme, ja se nadam do Nove godine, napravi prijedlog zakona da bi takav, puno kvalitetniji zakon mogli usvojiti do Nove godine kako je planirano”, rekao je Beganović.

Smatra da je u svakom slučaju taj zakon reformski jer se prelazi s jednog načina obračuna na drugi, a posebno jer predviđa trezorsko poslovanje.

Novi zakon ne nudi ništa novo

Predsjednik Kluba koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Jozo Bagarić je naglasio da je postojeći sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja neodrživ i da se brzo može dogoditi da doživi krah.

Opozicija je tijekom današnje rasprave isticala da će novim zakonom mirovine  novih umirovljenika biti umanjene i do 30 posto, što je Bagarić negirao.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu PFBiH Damir Mašić smatra da novi zakon ne nudi ništa novo te da će, po izračunima SDP-a mirovine za buduće mirovine biti niže.

”Vlada javnosti treba prezentirati tu matematiku da zaista vidimo da li je kako oni pričaju ”, rekao je Mašić.

Zastupnici zastupničkog Parlamenta Federacije BiH prihvatili su danas na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

(izvor: bljesak.info)

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.