USK-Kanton 1

Prodaja Agrokomerca i (ne)iskrene namjere Vlade FBiH: Otkupljuju ono što im već pripada

Vlada Federacije BiH je na svojoj 36. sjednici, između ostalog, donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti Razvojnoj banci FBiH za kupovinu nekretnina privrednog društva Agrokomerc d.d. Velika Kladuša na sudskom ročištu.

Razvojna banka FBiH je obavezana da, u slučaju da ne bude drugih zainteresovanih kupaca, licitira cijenu od jednu KM, a ukoliko bude drugih kupaca, najviša cijena do koje može licitirati je 15.308.010 KM.

Podijeljene reakcije

Ova odluka je naišla na podijeljene reakcije u Krajini, od onih koji smatraju da je u pitanju dobra stvar kako bi se imovina Agrokomerca zaštitila od daljeg usitnjavanja i propadanja, pa do onih koji misle da je u pitanju još jedna korupcijska afera u kojoj država otkupljuje imovinu koja je već njena.

– Pod izgovorom da spašavaju radničku imovinu, priprema se sistematska pljačka imovine radnika Agrokomerca. Sam model koji je Vlada predložila Razvojnoj banci ne bi odbila nijedna financijska institucija, jer se za mizeran novac preuzima cijeli kompleks prehrambene industrije. Osim toga, odjednom se pojavljuje država da otkupljuje svoju imovinu. Kako to da, ako je Vlada vlasnik AC kako i sami tvrde, otkupljuju ono što im već pripada? Kako može sada Razvojna banka da uradi sve, a ne može da uplati radni staž ovoj sirotinji u Kladuši koja ima uslove za penziju? Kako neko može uzimati tuđu imovinu, da mu ne plati ni ono osnovno da bi završio svoj radni vijek?, pitanja su koje je u ime dioničara Agrokomerca postavio njihov član Sabahudin Kantarević.

Prema njegovom mišljenju, problem Agrokomerca bio bi davno riješen, još u vrijeme koalicije SDP-a i DNZ-a iz Velike Kladuše, a dogovor je navodno bio da se AC vrati dioničarima pod uslovom da se Fikret Abdić nikako u to ne miješa, a što je on odbio, radeći na daljnjem razdoru između Krajišnika i Sarajeva.

No, s obzirom na to da je Abdić politička prošlost Velike Kladuše, sa sve manjim uticajem na biračko tijelo, mnogi u ovom mjestu smatraju da je došlo vrijeme da se problem Agrokomerca zaista počne rješavati.

– Toj problematici prodaje parcijalne imovine AC-a, na način kako je do sada rađena, imalo se šta prigovoriti. Ovo je sada jedno od rješenja, da Vlada omogući da predmet prodaje AC-a ne bude budzašto i da bude predmet javnog natjecanja. Objektivno, ja podržavam ovaj model, pod uslovom da su u pitanju iskrene namjere, to jest da se spriječi dalje uništavanje AC-a i sačuvaju vitalni dijelovi koji su sutra nužni za pokretanje proizvodnje, kazao nam je Rifat Dolić, direktor Zavoda za zapošljavanje USK-a i bivši predsjednik DNZ-a.

Druga šansa

Osvrćući se na stavove dioničara, on kaže da ih u potpunosti razumije.

– Razočarenje dioničara potiče iz toga što je Vlada Federacije do sada zanemarivala svoje minimalne obaveze kao što je uvezivanje radnog staža tim ljudima i druge stvari, a obećavala ih je.

Osim toga, ovdje se radi o reprivatizaciji, gdje Vlada vraća AC nazad u posjed države, imovinu koju je trebalo privatizirati, kazao nam je Dolić, smatrajući da druga šansa na koju je Vlada odlučna može biti pozitivna za AC i narod Velike Kladuše.

Ono što u Krajini nikako ne žele da vide jeste da se nastavi rasparčavanje Agrokomerca i njegova prodaja budzašto.

Preuzeto s bihac.net

Last sampling of mentoring system it sometimes heavy Me pay someone to write research paper On the reverse, it is a protracted workout in deception. To what extent or how far – research the pillowcase for a stated suggestion or explanation, probably contestation for a less than tally sufferance of the suggestion.

24option scamпротивопосударныйпоисковое продвижение раскруткаbrickell miami condos for renttrading psychology articlesintercepterвнутренняя оптимизация сайта

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.