Ostale Vijesti / Radničke priče

RADNIČKA PRIČA # 5 – Što su nama sindikati?

Donosimo Vam malo drugačiju radničku priču, koja se prije svega odnosi sindikate, i na koji način mlada osoba vidi sindikalno djelovanje. Je li nam sindikat potreban, na koji način se brane radnička prava putem sindikalnog udruživanja, pročitajte u nastavku.

Mjesto: Livno

Autor: Dalmir Mišković

Rad, osnova društvenog reda i blagostanja, još uvijek uzdignut na pijedestal časti društva, često je u prošlosti bio zloupotrebljavan kao sredstvo potlačivanja i izrabljivanja ljudi. Stotinama godina, teški manualni rad seljaka i radnika služio je samo za zadovoljavanje ekonomskog interesa  poslodavca, dok su one koji obavljaju stvarni rad zapadale samo mrvice vrijednosti njihova znoja (nažalost, ljudi i danas tvrde da je stanje nepromijenjeno). Industrijskom revolucijom taj se odnos još pogoršao, ni mrvice nisu zapadale radnike već je sve išlo u ruke industrijalcima. Ipak, društvenu prekretnicu toga doba čine prva organizirana udruživanja radnika u borbi za svoja prava. Sindikati su se u društvu pozicionirali kao brana bezumnom bogaćenju već bogatih poslodavaca na račun radnika. Njihova konstantna zadaća je razvoj prava i poboljšavanje radničke pozicije u društvu.

Sindikatima u 2017. trebamo biti jako zahvalni, bez njih ne bi postojala ni srednja klasa, ni društvo kakvo danas poznajemo. No uloga sindikata  još uvijek nije iscrpljena, konstanta nejednakost onoga koji daje plaću i onoga koji je prima je razlog još jačeg utemeljenja sindikalnog udruživanja u današnjem svijetu. Sve češće čujemo da je sindikatima potrebna promjena. Da, ali promjena iznutra (i uvijek treba napomenuti) mladim ljudima, koji žele promjene u društvu na bolje.

images

U Bosni i Hercegovini vrijednost rada i radna problematika su marginalizirani međuetničkim trzavicama i nepodopštinama, iako bi trebali biti u vrhu svakodnevnog interesa običnog građanina. Jer su upravo rad, radni uvjeti, cijena rada, prava radnika, kolektivni ugovori, porodiljni dopusti, oporezivanje, regresi (sve ono što je danas itekako aktualno jer se donose novi zakonski propisi) osnova  napretka i prosperitetnog društva. Sprega politike i sindikata ne služi poboljšanju pozicije radnika nego kupovanju socijalnog mira. Sindikati se pretvaraju u servise za organizaciju roštilja, dok se novim zakonima o radu sigurnost radnika srozava na minimum.

Iskustvo nas je naučilo da poslodavci zasigurno neće poboljšati uvjete rada i podignuti plaću radnicima sami od sebe, pošto svaki napredak radničkih prava otima malo od njihovog profita. Bar u BiH tako stvari funkcioniraju, te imamo stalnu suprotstavljenost poslodavaca i radnika. Hoće li takva situacija biti još neko vrijeme? Hoće! Međutim, vrlo je važno uzeti u obzir da sve veći proboj na strano tržište, podrazumijeva osnovanu sindikalnu organizaciju. Dolazi vrijeme kada više to nije opcija, želim ili ne želim, dopuštam ne dopuštam. Sindikalna organizacija mora postojati. Razvijene demokracije i zapadna društva su davno naučila lekciju (mi tek trebamo), zadovoljan i dobro plaćen radnik nije zlo za poslodavca, nego osoba koja stvara veći višak vrijednosti, te time i sretnijeg poslodavca, a svime time zajedno sretnije i zadovoljnije društvo.

Svjesni građani i radnici su prvi korak ka razvoju radnih prava i uvjeta. Dobro poznavanje zakona o radu omogućuje radniku sigurnost u odnosima sa poslodavcem. Dobro uhodane inspekcije rada koje kontroliraju radna prava, uvjete i obaveze stvaraju stabilan priljev doprinosa i ostalih davanja na osnovu rada u fondove i državnu blagajnu  time stvarajući i kvalitetniji zdravstveni, mirovinski i obrazovni  sustav. Stabilan i jak sindikat, koji nije pod utjecajem politike, nego koji utječe na politiku i kojega se pita je jamac razvoja radničkih prava i zaštite već postojećih. Snažne i  funkcionalne koalicije sindikata su jamci utjecaja na donošenje još kvalitetnijih zakona koji se tiču rada. Dobra sudska praksa i monitoring sudske prakse radnih sporova omogućava pravnu sigurnost svakom radniku da će netko ipak stati u kraj samovolji poslodavaca.  Sve to zajedno čini jačim poziciju radnika, te automatski i jače, prosperitetnije i pravednije društvo.

Da! Postoje mnogi problemi u trenutnom funkcioniranju sindikata, i mogli bismo manjkavosti nabrajati do sutra, ali jedino putem tog mehanizma mogu se zaštititi postojeći i budući radnici. To nam je budućnost!

 

preuzmi

 

Radničke priče su isključivo autorsko djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja. Centar za građansku suradnju Livno, ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.