HNK-Kanton 7

Savez samostalnih sindikata (SSS) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) – Grupacija budžetskih korisnika – uputio je otvoreno pismo Visokom Sudskom i Tužilaćkom vijeću (VTSTV) BiH

Otvoreno pismo upućeno je nakon sastanka grupacije budžetskih korisnika, održanog zbog “nezavidnog radno pravnog statusa uposlenih, kojima je poslodavac Vlada HNK”.

U otvorenom pismu Sindikati ukazuju na – kako se navodi – nepoštivanje isplata pravosnažnih presuda u skladu sa zakonom o izvršnom postupku, te pravljenje nagodbi po pravosnažnim presudama.

“Ovakvo ponašanje smatramo ucjenom od strane Vlade. Sve to ostaje bez reakcije tužilaštva na ovakva javna kršenja zakona”, tvrde u Sindikatima.

Izražavaju i nezadovoljstvo postupanjem Kantonalnog suda kod radnih sporova koji ne poštuje, navodi se, hronologiju prispjeća predmeta, a na izricanje drugostepenih presuda najčešće se čeka i preko tri godine, “a imamo i onih koje se čekaju preko četri godine”.

“Od Vas očekujemo da provjerite ove navode i poduzmete mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se zaštitio dignitet pravosuđa i vladavina prava u našem Kantonu”, navodi se u otvorenom pismu VSTV-u Saveza samostalnih sindikata (SSS) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) – Grupacije budžetskih korisnika.

Pismo su potpisali predsjednik SSS HNK, te čelnici sindikata policije, srednjeg obrazovanja, osnovnog obrazovanja, te organa uprave.

Izvor: starmo.ba 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.