HNK-Kanton 7

Sindikat policije HNK pisao premijeru i ministru MUP-a

Upravni odbor Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) je donio odluku da se pokrene inicijativa za socijalnim dijalogom, vezano za radno-pravni i socijalni status zaposlenih u MUP-a HNK, saopšteno je na internet-stranici navedenog sindikata.

U pismu, upućenom premijeru HNK-a, Nevenku Hercegu i ministru unutrašnjih poslova Slađanu Bevandi, traži se organizacija socijalnog dijaloga sa njima kao poslodavcima.

“Razlozi su svima poznati, a posebno se odnose na realizaciju potraživanja po pravomoćnim sudskim odlukama, nedostatku kadra, posebno u Upravi policije, te primjedbama na poštovanje procedura pri prijemu, kao i najavi novog Zakona o PIO/MIO, čijim usvajanjem bi došlo do dodatnog, neplaniranog odlaska u penziju/mirovinu policijskih službenika po ličnom zahtjevu, na osnovu upisivanja tzv. ratnog staža”, navodi se u pismu sindikata MUP-a HNK-a čelnicima kantonalne Vlade.

U pismu stoji i kako navedeni razlozi “mogu imati implikacije na stanje opće sigurnosti”, te smatraju da bi bilo dobro “zajednički tražiti rješenja koja su u interesu svih”.

Izvor: starmo.ba 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.