Ostale Vijesti

Sindikati policije upozorili vlasti FBiH: Spremni i na radikalnije mjere

Vlada FBiH je ta koja će odlučiti hoće li policijski službenici poduzeti neke radikalnije mjere, uključujući i štrajk policije, poručili su danas predstavnici sindikata policijskih službenika na pres-konferenciji posvećenoj zakonu o PIO, koji će se sutra naći pred poslanicima Parlamenta FBiH, i pitanju rješavanja penzionisanja policijskih službenika.

Podsjetili su da zakon o PIO kakav je predložen, policijskim službenicima umanjuje penzije za 25 do 30 posto.

Pozvali su federalne parlamentarce da ili usvoje amandman SBB-a na predloženi zakon, ili da u završne odredbe zakona bude ubačena jedna rečenica – da će se pitanje penzionisanja policijskih službenika riješiti posebnim zakonom, a što je garancija koju im Vlada FBiH kroz niz pregovora nije mogla dati.

Ponovili su da je finansijski efekat onoga što oni traže svega 0,1 posto od ukupnih godišnjih sredstava koja se izdvajaju za penzije, odnosno da je to oko 1,2 miliona KM naspram dvije milijarde KM.

Predstavnici sindikata policije naglasili su da bi po zakonu o PIO oni koji imaju preko 4.300 KM platu imali 2.800 KM penziju, a oni sa platom 3.400 KM bi imali 2.240 KM penzije, te da su upravo oni koji odlučuju o zakonu.

– Mi nismo protiv zakona o PIO, nego nekih njegovih odredbi. Mi smo pristali na ponudu Vlade FBiH. Pristali smo da nam se smanje penzije za 15 posto u odnosu na sadašnji zakon, jer nismo protiv reformskih zakona, ali želimo da nam se da garancija – kazao je Almir Salkičević iz Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH.

Sindikati policije su demantirali izjave predstavnika Vlade kao i tabelu koja je dostavljena iz Vlade određenim medijima, a koja se odnosi na iznos plata i, u skladu s tim, izračun penzija pripadnika policije, ako bi se uzeo u obzir petogodišnji prosjek kao rješenje koje je nudila Vlada.

– U toj tabeli stoji da policijski inspektor u Ze-Do kantonu ima platu od 1.672 KM. Ja sam policijski inspektor u ZDK i moja plata sa svim porezima je 1.489 KM. Za policijske službenike stoji da imaju platu 1.030 KM, a imaju 982 KM, pa im time penzija ne bi bila 691 KM, kako je u toj tabeli, nego 639 KM – pojasnio je Salkičević.

(izvor: avaz.ba)

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.