USK-Kanton 1

Svjetski dan zaštite na radu

Danas je Svjetski dan zaštite na radu

Od 1996.godine se ovaj dan u 120 zemalja svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike pod motom „Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive“. Poseban naglasak se stavlja na prevenciju bolesti i povreda na radu.

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada ILO (International Labour Organization) obilježava “Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu” s naglaskom na prevenciju bolesti i povreda na radu. Svjetski sindikalni pokret 28. april također obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i povreda na radu.

Povodom ovog dana, Međunarodna organizacija rada poziva vlasti, poslodavce, radnike, njihova udruženja i druge zainteresirane na suradnju kako bi se mogla razviti odgovarajuća nacionalna strategija koja će kvalitetno upravljati sigurnošću u radnim procesima i smanjenjem broja povreda na radu.
Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuju da svake godine na radu smrtno strada oko 2 miliona radnika, uz 260 miliona povreda na radu, te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti.

Samostalni sindikat vatrogasaca USK

блендер ручнойблюда в блендере рецептыmiami villa rentalкупить рекламу в интернетеrecommended binary options brokersvzlomat-vse.ruцерьков возрождения в кирове