Ostale Vijesti

Tuzlanski rudari bez zdravstvene zaštite, poručuju da se s njima niko neće igrati

Iz Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka svoj zahtjev opravdavaju činjenicom da su rudarima plaće isplaćene skupa s doprinosima, a pozadinu nemogućnosti ovjere zdravstvenih knjižica vide u politici.

Tvrde da se od 1. januara 2016. godine redovno izmiruju obaveze za zdravstveno osiguranje, a pored tekućih isplaćuju se i dugovanja koja sežu od 2009. godine.

U prošloj godini uplaćeno je 10.188,474 KM od čega je 6.645,709 KM za godinu u kojoj je uplaćeno, a 3.542,765 maraka je na ime starog duga.

“Mi imamo situaciju da smo u prethodne dvije godine ZZOTK uplatili blizu 22 miliona KM. Redovno im uplaćujemo ratu, a u toku 2015. i 2016. godine smo imali blizu 100 dana u kojima nismo imali ovjerene zdravstvene knjižice, ali su nam sve to uredno fakturisali. Ovo je prelilo čašu i nećemo dozvoliti da se bilo ko igra sa sudbinama rudara”, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka Zuhdija Tokić.

U jamu bez zdravstvene zaštite

Dugovanja Kreke prema ZZOTK trenutno iznose blizu milion maraka, a u periodu kada im nije omogućena zdravstvena zaštita, dva rudara su zadobila ozbiljne povrede.

“Mi smo 2. januara u Rudniku Šikulje imali povredu rudara Osmana Osmanovića. Riječ je o težoj povredi kičme. Jučer sam dobio poziv da mi moramo uplatiti sve troškove koji slijede, a bit će sigurno više 10.000 KM. Imali smo i povredu radnika Senahida Mujanbašića koji je 26. decembra u Rudniku Dubrave pao s odlagača i zadobio težak prijelom noge. Doznake nije mogao dobiti jer mu nije ovjerena zdravstvena knjižica”, istakao je Tokić.

U Krekinim rudnicima trenutno rade 2.483 uposlenika od kojih je 581 invalid rada druge kategorije.

“Većinom su to povrede nastale pri radu. Rad u jami iziskuje izuzetno teške napore i mogućnost povrede je izuzetno velika”, rekao je Tokić, naglasivši da je neshvatljivo da rudari koji obavljaju izuzetno težak posao u jamu silaze bez zdravstvene zaštite.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka donesena je jednoglasna odluka da, ukoliko se rudarima sutra do 15 sati ne stvori mogućnost za ovjeru zdravstvenih knjižica, 15. januara ove godine će pred sjedništem ZZOTK biti organizovani mirni protesti.

“Bojim se da je ovdje riječ o politikanstvu i političarenju. Mi ne želimo nagađati, ali znamo da ovdje nisu krivi rudari koji danas u izuzetno teškim uslovima obavljaju poslove. Ukoliko se na pozitivan način ne riješi ovaj problem, na mirnom protestu ćemo prozvati sve krivce i jasno tražiti njihovu smjenu. Izlazak rudara na proteste predstavlja stanje u kojem nikome nije svejedno u državi”, dodao je Tokić.

Nije poznato kad će knjižice biti ovjerene

S druge strane, direktor ZZOTK Mirsad Hodžić je pojasnio da na nivou ovog kantona postoji Zakon o regulisanju dospjelih, a neisplaćenih obaveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Njime je definisana obaveza rudnika za izmirenje svojih dugovanja iz perioda od 2000. do 2009. godine.

“U zakonu je utvrđeno da se obaveza koja je nastala u tom periodu izmiruje u narednih 10 godina, počevši od 1. januara do 31. decembra 2018. Ovim zakonom je predviđeno da se potpisuju planovi otplate duga u tom periodu, a ZZOTK je poslao otplatni plan za 2018. Rudnicima uglja Kreka koji ga još uvijek nisu potpisali. Kao posljedica toga je nastala nemogućnost ovjere zdravstvenih knjižica”, pojasnio je Hodžić.

Istakao je da ZZOTK ne može odstupiti od zakonske odredbe koju je donijela Skupština TK.

Referirajući se na rok koji su postavili predstavnici sindikata, Hodžić je rekao da su rokovi jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo te da sindikat ne bi trebao biti pregovaračka strana sa zavodom, već poslodavac.

Na naše pitanje da li će rudarima knjižice biti ovjerene u trenutku kada otplatni plan bude potpisan ili izmirena ranija dugovanja u iznosu od blizu milion maraka, Hodžić nije konkretno odgovorio.

“Sve što bude regulisano zakonskim regulativama to će ZZOTK poštovati i prihvatiti. Ukoliko bude postojala zakonska regulativa prema kojoj će se moći ovjeravati zdravstvene knjižice, zavod će to prihvatiti”, Hodžićev je odgovor.

(izvor: klix.ba)

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.