USK-Kanton 1

U Bihaću održan sastanak na temu: “Socijalni dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera“

Centar za građansku suradnju Livno je u četvrtak, 20.6.2019. godine organizirao županijski/kantonalni sastanka u okviru Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava na temu: “Socijalni dijalog i međusobno uvažavanje socijalnih partnera“ koji se održao u Bihaću. Sastancima su prisustvovali sindikati, nadležne institucije, kao i Udruženje poslodavaca USK.

Uvodničar na sastanku bio  je Muhamed Mahmutović iz Saveza samostalnih sindikata BIH; Kantonalni odbor USK, koji je sa sudionicima podijelio iskustva o suradnji sindikata sa institucijama i poslodavcima, kao  i praktične primjere uspostave socijalnog dijaloga  iz perspektive sindikata. Kako je naveo u svom izlaganju: „Socijalni dijalog nema alternative i ključan je za dogovor i rješavanje problematike“.

65012578_360403194669593_2332736741506547712_n

Tokom izlaganja Muhamed Mahmutović istaknuo je da Ekonomsko-socijalno vijeće na području USK postoji od 2007. godine, ali da je poštivanje socijalnih partnera samo formalno. Kako je naveo, na području USK nema poslodavaca iz realnog sektora, te je Vlada USK dominantan poslodavac i kao takav ne doživljava sindikate kao istinske partnere, već poštuje samo formalnost. Iako zakon jasno propisuje da se zakonski prijedlozi moraju dostavljati na mišljenje kako sindikatima tako i poslodavcima,  sindikati se često isključuju, posebno u izradi zakona koji se tiču ekonomske i socijalne oblasti.  Također, kao jedan od problema sa kojima se sindikati susreću prilikom postupka mirenja je i nereprezentativnost mirovnog vijeća, kako su sindikati istaknuli, lista članova mirovnog vijeća bi se trebala ustanoviti i razmatrati na ESV, što nije slučaj u USK, te se članovi biraju po drugim kriterijima i interesima.  Rješenje  vide u izradi protokola sa detaljnim uputama o vođenju socijalnog dijaloga, ali i u organiziranju obuka o vođenju istoga.

65218285_885343151833396_668813071837298688_nZehra Hadžić ispred Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja  istaknula je da se na području USK vodi monolog a ne dijalog. Smatra da problematika leži u nepoštivanju dogovorenih rješenja, sporazuma i kolektivnih ugovora od strane poslodavaca.

A ispred Udruženja poslodavaca USK Adem Ibrahimspahić istaknuo je da ukoliko imate posrednika koji ne razumije suštinu, dijalog nije dobar.  Smatra da je potrebno očuvati ESV kako bi dobili dostojne sagovornike i postigli promjene. Problematiku vidi u nezainteresiranosti vlasti da poboljšaju poduzetnički ambijent, kako je naveo: “Da bi se budžet USK povećao, potrebno je da Vlada USK stvori povoljniji ambijent za poslovanje”.

Na dalje, sudionici ispred resornih institucija istaknuli su problematiku nepovezanosti službi i institucija, odnosno poteškoće u komunikaciji i razmjeni  informacija, što često za rezultat ima neblagovremenu reakciju, posebno u slučajevima prekovremenog rada i nedovoljne zaštite sigurnosti i zdravlja radnika na radu. Predstavnica ispred Kantonalne uprave za inspekcijske poslove istaknula je da po pitanju prekovremenog rada postoje pomaci.  Naime, za 1. maj izvršeno je 100 inspekcijskih nadzora na području USK, te je tom prilikom izdano 84 prekršajnih naloga za prekovremeni rad, a 80 poslodavaca je nakon izdanih prekršajnih naloga uplatilo prekovremeni rad. Također, navela je i problematiku nedonošenje odluke o  neradnim danima i praznicima, te problematiku dvosmislenih zakona koji pogoduju poslodavcima kao i sve većem odljevu radne snage. Praksa je pokazala da prilikom nadzora poslodavcima više nisu problem radnici bez ugovora o radu, već nedostatak istih.

65373662_368958163812869_4435173299332317184_n

Međutim, ono što je važno naglasiti jeste da su institucije i sindikati identificirali probleme, ali i ponudili zajedničke preporuke za poboljšanje daljnjeg rada. Kao ključne komponente naveli su:

– potrebu za usvajanje protokola o vođenju socijalnog dijaloga,  ali i u organiziranju obuka o vođenju istoga

– insistiranje na provođenju zakona, ali i pokretanju inicijativa za  izmjene i dopune zakona koji su se u praksi  pokazali nefunkcionalnima,

– uspostavljanje bolje suradnje sindikata i institucija, ali i poboljšanje suradnje između sindikata, te uspostavljanje sistema bolje razmjene informacija i  koordinacije aktivnosti.

– edukacija sindikalnih povjerenika i radnika o njihovim pravima i obavezama.

Sastanak je održan u sklopu projekta “Zajedno za radnička prava“ koji podržava Međunarodni  Olof Palme Centra.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.