Naša podrška / Ostale Vijesti

Centar za građansku suradnju producirao tri video priče o Koaliciji za bolju zaštitu radničkih prava i sindikalnoj borbi u 4 kantona/županije

Kada je 1996. godine osnovan Centar za građansku suradnju, radile su samo dvije koordinatorice s osnovnom zadaćom vratiti povjerenje i suživot građana različitih nacionalnih pripadnosti.

Međutim, kršenje radničkih prava uslijed ekonomske tranzicije, dokapitalizacije i privatizacije vrlo brzo su se nametnuli kao nešto s čim se treba uhvatiti u koštac.

Ovo je priča o borbi za radnička prava, osnivanju prvih poslijeratnih sindikata, besplatnoj pravnoj pomoći, udruživanju nevladinog sektora i sindikata u Koalicija sindikata i NVO.

I. dio možete pogledati klikom na LINK.

U prvom videu vidjeli smo gdje je i kako je nakon prošlog rata započela priča o borbi za radnička prava, radu sindikalnih organizacija, njihovom udruživanju s nevladinim sektorom na području četiri županije u kojima livanjski Centar za građansku suradnju provodi projekt „Zajedno za radnička prava“. U tom cilju formirana je i Koalicija sindikata i NVO.

U okviru Koalicije održavaju se redovni kantonalni sastanci sa sindikatima, godišnji sastanak svih članica, provode se edukacije ali se organiziraju i sastanci te razmjene prakse sa švedskim partnerima ABF (https://www.abf.se/) i IF METALL (https://www.ifmetall.se/).

II. dio možete pogledati klikom na LINK.

U prvoj dekadi 21. stoljeća u četiri županije koje svojim djelovanjem pokriva Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava (https://koalicijasindikata.ba/), USK, HBŽ/K10, ŽZH i HNK/Ž, budi se sindikalni pokret, osnivaju sindikalne organizacije, istina najviše u javnom sektoru, ali i u privatnim poduzećima. U borbi za ostvarenje temeljnih ljudskih prava, prava na rad, plaću i zdravstveno osiguranje, nerijetko bivaju jedini čuvari nekadašnjih društvenih poduzeća čija se imovina nemilosrdno rasprodaje.

Treći video daje uvid u problematiku osnivanja, vođenja i opstanka sindikata u privatnom sektoru.

III. dio možete pogledati klikom na LINK.

Videa su nastala u okviru projekta “Zajedno za radnička prava” koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra, OPC, i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju, SIDA.

 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.