HNK-Kanton 7 / Naša podrška / USK-Kanton 1 / ŽZH-Kanton 8

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava: Pet članica održalo edukacije za povjerenike i članove

U proteklom periodu Centar za građansku suradnju je raspisao Javni poziv sindikatima za provedbu aktivnosti edukacije povjerenika i članova sindikata. Podršku pri organizaciji edukacija dobilo je pet sindikalnih organizacija, članica Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava, s područja Unsko-sanskog kantona, Kantona 10, Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije.

Prvu edukaciju je održao Sindikat Hrvatskih Telekomunikacija u SRC Ajdinovići, 28. i 29. 10. pod nazivom “Komunikacijske vještine povjerenika i medijski nastup”. Na edukaciji su sudjelovala 42 sindikalna povjerenika/ca, uvodničar je bio predsjednik sindikata Saša Živković te su prezentirane tri teme: “Interna komunikacija u Sindikatima”, “Odnosi sa javnošću i kampanje zagovaranja” i “Zakon o zaštiti na radu”.

IMG-c0ea54985a94ce2416a825e1d2996f60-V

Druga edukacija održana je u Bihaću, 30.10., za 40 sindikalnih povjerenika/ca Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, Kantonalni odbor USK. U sklopu edukacije obrađene su dvije teme: ,,Uloga i značaj sindikalnog povjerenika,, koju je prezentirao Idriz Avdić i ,,Praktični priručnik” koju je prezentirala predsjednica sindikata Zehra Hadžić.

250521860_1033576980726004_8234869876178689631_n

Treća edukacija održana je u Bihaću, 13.11., za 14 sindikalnih povjerenika/ca Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor USK. U sklopu edukacije obrađene su dvije teme: ,,Izbori u SSVOONK-u BiH,, koju je prezentirao predsjednik sindikata Samir Fajić i ,,Financijsko poslovanje udruženja” koju je prezentirala tajnica sindikata Minela Hajrulahović.

srednje škole USK

Četvrta edukacija je održana u Jablanici, 15.11., za 14 članova/ca Upravnog odbora i povjerenika/ca Sindikalne organizacije Hidroelektrane na Neretvi – Jablanica. Edukaciju sindikata je vodio predsjednik Kasim Zahirović, a predavačica na temu “Zaštita radnih prava do ublažavanja kršenja radnih prava” je bila Tea Pripoljac.

he Neretva HNK

Peta edukacija je održana u Posušju, 9.12., a sudjelovalo je 20 povjerenika Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH. Predavač na edukaciji je bio predsjednik sindikata Slaven Ljubić, a prezentirane su teme: “Kolektivni ugovor” i “Zakon o radu”.

osnovne škole ŽZH

Projekt “Zajedno za radnička prava” provodi Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra iz Švedske.