Ostale Vijesti

Od vrtića do fakulteta: Sindikati idu u štrajk!

Uposlenici svih odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH 18. prosinca od 12 do 12.30 sati stupit će u generalni štrajk upozorenja ukoliko Vlada Federacije u roku od 15 dana ne ispuni dva zahtjeva Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture (SSVOONK) BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOIO) FBiH.

”Zahtjevi su otpočinjanje pregovora u vezi usklađivanja važećih kolektivnih ugovora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja sa novim Zakonom o radu i produženje kolektivnih ugovora za 90 dana”, rekao je predsjednik SSOOIO FBiH Selvedin Šatorović na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu.

Ako ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, naglasio je, početkom drugog polugodišta naredne godine uslijedit će radikalne mjere.

”Želimo da se plaće obrazovnih radnika na nivou BiH, odnosno Federacije ujednače bez obzira u kojoj županiji rade. Plaće su trenutno od 660 KM do 1.021 KM. Također, zalažemo se za ujednačavanje pedagoških standarda, čime bi se stvorili jednaki uvjeti za sve učenike”, dodao je Šatorović.

Predsjednik SSVOONK BiH Đevad Hadžić podsjetio je da su sindikati sve svoje obaveze u skladu sa Zakonom o radu ispunili, definirajući prijedloge koje su dostavili vladama županija.

Prijedlozi sindikata temelje se na zahtjevu da ne budu umanjena prava radnika. Hadžić je izrazio žaljenje jer vlade nisu ispunile obavezu otpočinjanja pregovora sa sindikatima.

Preuzeto s portala grude-online

apartmentapartmentsпродвижение сайтов и реклама в интернетеMagnumoptionssingaporeVZLOMAT STRANICUхарьков

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.