HBŽ-Kanton 10 / Ostale Vijesti

Održana konferencija “Uloga sindikata u sprečavanju korupcije”

30.04. 2015. u hotelu Park, održala se konferencija na temu „Uloga sindikata u sprečavanju korupcije“ , u organizaciji Centra za građansku suradnju i Antikorupcijske mreže ACCOUNT. Sudionici su bili predstavnici vlasti, sindikata, poslodavaca i nevladinih organizacija.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, istaknuo je koliko je bitno zajedničko zalaganje sindikata i poslodavaca, kao dva društvena partnera u borbi protiv korupcije. „Kroz prijedloge, dopune i izmjene zakona možemo doprinijeti borbi protiv korupcije.“ , istaknuo je Bakšić. Bakšić je također istaknuo da bez sankcija nema odgovornosti.

„Korupcija je pojava koja prodire u sve pore društva i kao takva izaziva nepovjerenje u sve što jedno društvo kvalitetnim. Također, bitno je napomenuti da je za ovakav ambijent kriva čitava politička situacija.“ , istaknula je Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Adisa Omerbegović Arapović, direktorica Instituta za ekonomska i politička istraživanja je kazala da je okrupnjivanje sindikata oko zajedničkih interesa preduvjet za borbu za radnička prava. „To ovdje i sada treba ostaviti kao preduvjet. Mi smo 20 godina živjeli kao neodrživ sustav kojemu sada prijeti ekonomski kolaps, te sada je trenutak kada sindikati moraju shvatiti da su nam svima reforme neophodne.“ , istaknula je Omerbegović Arapović.

Predstavnik Konfederacije sindikata RS iz Banja Luke je istaknuo da je korupcija prisutna kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji. „Situacija je vrlo teška u cijeloj državi i ako gledamo iz ove situacije, kada imamo 50 % radno sposobnog stanovništva i ostatak ne radi u realnom sektoru, nastaje vrlo pogodno tlo za korupciju. “ , kazao je Belenzada. Belenzada je također istaknuo da problem kreće od vrha, političkih partija, preko vlasti i onda dolazi do pojedinca, čovjeka, te na taj način dolazi do svog sindikata.

Kroz diskusiju prisutnih jedan od zaključaka je i da ako se ne podrže ljudi koji je kontinuirano bore protiv korupcije, onda nema smisla niti sindikalno djelovanje, niti bilo kakvo djelovanje u društvu. Također, istaknuto je da i u redovima samih sindikata ima problema, ali ako nema iskrenosti i jedinstva, teško da će bilo što opstati u društvu. Prisutnost u medijima i jače uključivanje javnosti u djelovanje samog sindikata može dovesti do pozitivnih rezultata u borbi protiv korupcije.

Galeriju možete pogledati na službenoj FACEBOOK stranici.

посудалетниеуслуги по оптимизации сайтацена работы по укладке ламинатакакой лучше купить ноутбук для игрКак взломать паролькак добавить сайт в поисковик

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.