Naša podrška

Podrška zdravstvenim djelatnicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

 

 

Koalicija-za-bolju-zaštitu-radničkih-prava

Više od 4.000 djelatnika u zdravstvu HNŽ/HNK u generalnom je štrajku od 2. studenog/novembra. Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 6. studenog/novembra izašli u do sada najmasovniju protestnu šetnju.

Štrajk je organiziran prije svega zbog potpisivanja novog kolektivnog ugovora te povećanja plaća za 30 posto.

Vlada mjesecima nije odgovarala na dopise sindikata i nije se držala zakonske procedure pregovaranja mirovnog vijeća što je i dovelo do toga da zdravstveni radnici stupe u generalni štrajk.

Nakon što su cijelo ljeto pozivali vlast u ovom kantonu/županiji da sjednu za stol i dogovore povećanje satnice od 2,30 KM, koja je, niža i od zakonski propisane u Federaciji BiH koja iznosi 2,31 KM.

Dan poslije početka štrajka, 3. studenog/novembra predstavnici sindikata održali su sastanak sa Vladom HNŽ/HNK, ali bez konkretnog dogovora. Članovi pregovaračkog tima Vlade, Toni Vujica i premijer Vlade Nevenko Herceg su se obvezali da će u roku 20 dana riješiti agoniju zdravstvenih radnika i potpisati kolektivni ugovor, te da će dati ponudu koja će biti zadovoljavajuća za sindikat.

Ovakvo stanje ne ide nikome u prilog, kako ni liječnicima, tako ni stanovništvu na području HNŽ/HNK. Također, ovakvo stanje u zdravstvu rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, preopterećenjem onih koji ostaju povećanim brojem radnih sati, dežurstava,…

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić istaknuo je da svi članovi sindikata očekuju ispunjenje svojih zahtjeva te da će štrajk trajati sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava osuđuje ignoriranje sindikata, koji ima najbolju namjeru te je cilj da se na partnerski način riješe postojeći problemi i unaprijede prava.

Ukoliko se resorno ministarstvo ogluši na već istaknute zahtjeve sindikata, smatramo da je to put ka omalovažavanju stručnosti ljudi zaposlenih u zdravstvu.

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava daje punu podršku zdravstvenim radnicima HNŽ/HNK u nastojanju i borbi, da putem štrajka, osiguraju radnička prava koja im pripadaju, poštivanje struke i kulture dijaloga.

Jedinstveno, solidarno i zajedno za bolja radnička prava!

 

 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.