Ostale Vijesti

Predstavnice Centra za građansku suradnju i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava u posjeti ABF-u u Švedskoj

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra – OPC i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA, predstavnice CGS-a i Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava boravile su u posjeti partnerskoj organizaciji, ABF, u Švedskoj.

Arbetarnas Bildningsförbund, skraćeno ABF, je nestranačko i neprofitno Udruženje za radničko obrazovanje osnovano 16. studenog 1912. godine u Švedskoj. Demokracija, raznolikost, pravednost i jednakost temelji su njihovog djelovanja, a dijele vrijednosti sa radničkim pokretom. ABF ima preko 50 podružnica diljem Švedske i 300 organizacija članica.

IMG-20231016-WA0033

Posjeta je trajala od 16.-19.10.2023. godine, a predstavnice CGS-a, Ivona Mišković i Selma Softić, provele su četiri dana u Švedskoj pokrajini Jonkoping.

Cilj posjete bio je razmjena dobre prakse sa sindikatima i organizacijama koje okuplja i educira ABF, a predstavnice CGS-a su imale priliku sudjelovati na edukacijama koje su se održavale u periodu posjete.

“Veliki su izazovi kako bi se radnici u BiH počeli organizirati sindikalno, između ostalog, mnogi rade bez ugovora o radu, a korupcija i nepotizam su rasprostranjeni u zemlji” kazala je Ivona Mišković, koordinatorica za projekte i medije u CGS-u.

Uloga ABF-a u projektu je jačanje razvoja sindikata kroz, između ostalog, obuke za izabrane predstavnike, članove i vođe sindikata  i organizacija koje su okupljene u Koaliciji za bolju zaštitu radničkih prava.

IMG-20231016-WA0019

Tijekom posjete, Ivona i Selma su sa projektnim menadžerima u Švedskoj, Camillom Mörberg i Marianom Emanuelsson, između ostalog, posjetile treninge članova sindikata i povjerenika za zaštitu na radu, održale su sastanak sa  predsjednikom Konfederacije sindikata Švedske (LO) u Smalandu i Blekingu koji je ujedno i predsjednik Sindikata Kantonalnog odbora, Thomas Ollson. Posjetile su i IKEA skladište zajedno sa Tomom Handelsom, predsjednikom sindikalne jedinice, zatim su imale priliku obići i Narodni dom u Gislavedu te se sastati sa Agencijom za prava žena i djevojčica “Maria” i Bosansko-hercegovačkim klubom.

Razmjena iskustava i učenje o švedskom modelu organiziranja sindikata, Centru za građansku suradnju zasigurno će doprinijeti u novim znanjima i informacijama koje će biti primijenjene na rad Koalicije te sindikalno organiziranje i borbu za bolja radnička prava u Bosni i Hercegovini.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.