Ostale Vijesti

Radnička priča 2: Jesmo li to zaslužili?

Mjesto: Mostar

Autor: Anonimno

Iako većina građana smatra da je rad u javnom sektoru puno bolji nego rad u privatnom sektoru, iskustvo zaposlenika Oružanih snaga BIH pokazuje potpuno drugačiju sliku. Po zakonu vojnicima Oružanih snaga BIH bi trebao biti osiguran beneficirani radni staž tj. da se za svakih 12 mjeseci efektivno provedenih u službi računa kao 16 mjeseci staža osiguranja, međutim većini pripadnika OS BIH nije uplaćen beneficirani radi staž od 1996- 2006. godine. Iako su pripadnici H- komponente Oružanih snaga BIH imali ugovore sa svojim postrojbama do 2000 –te godine, kojima se priznaje beneficirani radni staž od 6 mjeseci na godinu rada, a poslije 2000- te godine  4 mjeseca na godinu rada, isto nije učinjeno.

Mnogi pripadnici OS BIH su tužili nadležno ministarstvo, ali odvjetnici tvrde da sudovi dobiju naputak od Vlade BIH da te sporove ne započinju i oni već 10 godina stoje “u ladici“. Naime, neki pripadnici OS BIH su imali sreće, jer oni koji su ranije tužili, dobili su presude u svoju korist i ove godine im je uplaćen beneficirani radni staž priznat u mirovinskom.

Djelatnici Oružanih snaga BIH  nemaju sindikat pa se nitko ne može boriti za njihova prava, dok djelatnici policije samo zaprijete štrajkom i sve im se ispuni! Mi koji gasimo požare, spašavamo ljude od poplava, osvjetljavamo i promičemo državu u mirovnim misijama, idemo na vježbe, ogorčeni smo zbog nebrige države za nas stare vojnike. Većina nas bi ispunila uvjete za mirovinu već sada da nam se uplati staž.

Kad je država bila u recesiji (krizi) smanjili su nam plaće za 15%, smanjili topli obrok 50%, odvojeni život 100 KM, prijevoz i td. Rekli su da je privremeno, a prođe deset godina, država ništa ne vraća, a troškovi života porasli 300%.

Sramotno je reći da jedan narednik u OS BIH sa 37 godina staža ima plaću ispod prosjeka plaće u državi. Mi smo ogorčeni na sve političare koji nas već odavno ponižavaju svojim odnosom i nebrigom prema vojnicima koji su stvarali ovu državu.

Nemamo više ni volje ni snage.

Neki su proveli u vojsci 5 dana i imaju mirovine, a mi koji smo 27 godina u OS  BIH preživljavamo i ne možemo ostvariti svoja prava.

Jesmo li to zaslužili?

 

Radničke priče su isključivo autorsko djelo, svako mijenjanje teksta i prenošenje bez navođenja izvora je zabranjeno. Centar za građansku suradnju Livno, ne odgovara za komentare i reakcije čitatelja.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.