Ostale Vijesti

SINDIKATI I NEVLADINE ORGANIZACIJE TREBAJU SNAŽNIJU SURADNJU

Centar za građansku suradnju Livno, na organiziranoj konferenciji za medije u Sarajevu, uz financijsku podršku Olof Palme International Centra, predstavio je rezultate projekta “Radimo zajedno za radnička prava” . Kata Marijan Krželj, predstavnica CGS-a, je istaknula da 20 % radnika u BiH “radi na crno” , te da je među najvećim uspjesima u ovom projektu osim suradnje sindikata i NVO-a, besplatna pravna pomoć, koju već drugu godinu realizira CGS, a pomaže se radnike i sindikate. Istaknuto je da se radnici općenito u BiH nalaze u vrlo teškom položaju, prvenstveno djelatnici iz privatnog sektora.

Fikret Plivčić, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti, je također istaknuo važnost suradnje sindikata i nevladinog sektora, te je to pokazao na primjeru realizacije projekta, u kojem su pružali parapravnu promoć radnicima, kojima su bila ugrožena prava.

” Za dio sindikata i NVO se smatra da su produžena ruka vlasti i poslovnog sektora odnosno da su instrument u njihovim rukama, te svojim primjerima moramo pokazati da to nije točno” , istaknuo je Elvir Mulalić, predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca USK. Također je naglasio da je vrlo bitno zagovaranje i djelovanje prije samih krajnjih mjera kao što je štrajk ili izlazak ulica.

Senad Hekić, predsjednik Samostalnog sindikata komunalne privrede USK, je istaknuo kako je vrlo bitna besplatna pravna pomoć koja je pružana radnicima tijekom ovog projekta.

Filip Čelar, Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja K 10, koji je jedan od osnivača, zajedno s CGS-om, Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava, istaknuo je i volonterizam samih pravnica, koje još uvijek rade na materijalima za tužbe, koji su dostavljeni u tijeku davanja besplatne pravnme pomoći.

Sindikati su u mnogim slučajevima iznevjerili radnike, te ih sami radnici više ne prepoznaju kao mehanizam koji može zaštiti radnička prava. Politički interesi i utjecaji, osobni interesi, korupcija, i sve ostale popratne pojave u našem društvu su naštetile ugledu sindikata, te je iz tog razloga još važnija suradnja nevladinog sektora i sindikata kroz Koaliciju za bolju zaštitu radničkih prava.

215 65 17 с летние шинытуры в грузию туроператорподать обьявление на авитоshemale kuala lumpurанализ сайта ключевые словасмотриseo аудит сайта

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.