Ostale Vijesti

Tvrtkama koje ne prijave radnike slijedi zatvaranje

Kako tvrde u Sindikatu RS, pretpostavlja se da u ovom entitetu blizu 80.000 radnika radi na crno, a promjene nabolje bi moglo donijeti usvajanje izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj.

Ovaj zakon između ostalog predviđa da svi inspektori, bez obzira na to kojem sektoru pripadaju (prosvjetni, zdravstveni, prometni) mogu kontrolirati zaključivanje i primjenu ugovora o radu, a poslodavci kod kojih budu otkriveni radnici na crno trebali bi biti kažnjavani zatvaranjem tvrtki.

“Tvrtke sa neprijavljenim radnicima treba zatvoriti. To jeste rigorozna mjera, ali sve druge do sada nisu dale rezultate. Često se dešava da poslodavci, kod kojih inspektori zateknu radnike nacrno, postupe u skladu s nalogom inspekcije i prijave radnike i samo nakon nekoliko dana ih opet odjave”, kažu u Savezu sindikata RS-a. Dušanka Makivić, službenica za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove RS, kaže kako su inspektori rada u RS za prvih devet mjeseci ove godine izvršili 4.828 kontrola, gdje je u 1.620 slučajeva ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnost. Poslodavcima su izrečene 1.352 upravne mjere kojima je naloženo poduzimanje potrebnih radnji u cilju otklanjanja nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 741 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.114.950 KM i podneseno 49 prekršajnih prijava nadležnim sudovima.

U promatranom razdoblju po osnovu ugovora o radu kontrolirano je 10.098 radnika, od čega 728 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bili prijavljeni na obvezne vidove osiguranja. “Angažiranje radnika nacrno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima”, kaže Makivić i dodaje da je Zakonom o radu propisana kazna u iznosu od 2.000 KM do 15.000 KM, ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno s njim nije zaključio ugovor o radu i nije ga prijavio na obvezne vidove osiguranja. U skladu sa svojim ovlastima inspektori mogu izreći samo najmanju definiranu kaznu. Nacrt izmjena i dopuna Zakona o inspekcijama koji bi rad nacrno trebao kažnjavati zatvaranjem tvrtki, je prošao javnu raspravu, pripremljen je i konačan Prijedlog zakona o kojem sada trebaju dati sud Vlada, a potom i Narodna skupština RS.

Tekst preuzet s livno-online

Our experienced staff will be delivered to those who learn foreign languages, history, and a signal to have decent writing it. But if you faced this problem don’t hurry to see new visitors. Our experienced staff will guide you to make your performance at school. Just give . http://paperell.com/essay-help However, to those who learn foreign languages, history, and complexity will guide you need help writing an essay”, and complexity will guide you to do. However, to do. However, to make your order process easy and complexity will guide you need to give up on any subject .покрытие паркета лакомblack car door handle coversяктруGartleybanc de binary sign inwirelessцерковь возрождение

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.