Ostale Vijesti

U Livnu održan zajednički sastanak Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava s predstavnicima/cama ABF i IF METALL iz Švedske

20220920_112236

U okviru projekta „Zajedno za radnička prava“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra – OPC i Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA, održan je sastanak Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava (https://koalicijasindikata.ba/).

Sastanak je održan u sali za sastanke u Hotelu „Novitas“ u Livnu te je na sastanku sudjelovalo 29 osoba, predstavnika i predstavnica sindikata s područja USK, HBŽ, ŽZH i HNŽ.

Ovaj zajednički sastanak i razmjena dobre prakse bio je prilika da ugostimo predstavnice ABF (https://www.abf.se/), Mariana Emanuelsson i Camilla Mörberg, te predstavnici švedskog sindikata IF-Metall (https://www.ifmetall.se/), Zoran Stanić i Jasmin Ćosić, podijele sa prisutnima njihova iskustva kao i način funkcioniranja sindikata i organizacija u Švedskoj.

20220920_112201

Teme o kojima se razgovaralo na sastanku:

1) ABF: Unutarnja organizacija i održivost; Suradnja sindikata i ABF-a; Usluge sindikatima i članstvu; Obrazovanje sindikalnog članova;

2)  IF Metall: Pružanje usluga članstvu – besplatna pravna pomoć; Uloga ombudsmana; Status radnika koji nisu članovi sindikata u odnosu na pravnu pomoć i kolektivni ugovor – ima li rješenja?

3)   BiH: Stanje u sindikalnom organiziranju u oblasti edukacije članstva i pravne zaštite.

Kolege iz Švedske su u prve dvije teme dali uvid u način rada, organiziranje, funkcioniranje i borbu za bolja radna prava sindikata i organizacija u Švedskoj, te su posebno istaknuli potrebnu za kontinuiranim radom i educiranjem članstva.

20220920_122902

Radeći paralelu sa stanjem u sindikalnom organiziranju u Bosni i Hercegovini, gospođa Zehra Hadžić, članica Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava i predsjednica Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja USK, objasnila je stanje u sindikatima u BiH, kao i probleme s kojima se članovi i članice sindikata svakodnevno susreću.

Kao najveći problem istaknuta je razjedinjenost i podjela unutar sindikata i saveza u Bosni i Hercegovini i da je nužno rješavanje ovoga problema s ciljem solidarnosti i borbe za bolja radnička prava u cijeloj državi.

Nakon svih izlaganja, održana je konstruktivna rasprava u koju su se uključili svi sudionici/ce s ciljem razmjene iskustava, dobrih i loših praksi iz rada, a sa nastojanjem da se svi zajednički izborimo za bolje stanje radničkih prava u Bosni i Hercegovini.

20220921_101537

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.