Predstavljanje projekta „Unapređenje zdravlja i sigurnosti na radu na zapadnom Balkanu“

Projekt „Unapređenje zdravlja i sigurnosti na radu na zapadnom Balkanu“ zajednička je inicijativa četiri organizacije Zapadnog Balkana – Fondacije Centar za demokratiju (Srbija), Centra za građansku suradnju (Livno, Bosna i Hercegovina), Centra za radna prava (Albanija) i Peer Educators Network (Kosovo) koju podržavaju Međunarodni centar Olof Palme (za BiH) i Sida.

Centar za građansku suradnju Livno proveo je istraživanje i analizu stanja u BIH po pitanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Izvještaj o ključnim izazovima zaštite na radu i zdravlja radnika u Bosni i Hercegovini, kao i preporuke za poboljšanje stanja u ovoj oblasti (koje su proizašle iz ovog istraživanja) prezentirana su u Sarajevu i Banja Luci predstavnicima sindikata, predstavnicima inspekcijskih uprava, predstavnicima izvršne vlasti, udruženjima poslodavaca, kao i NVO i medijima.

62092841_1204148669764126_6804438759166181376_n

62352704_891550661190919_3165666883160506368_n

Važno je napomenuti da su navedeni sastanci bili prilika za dijalog i razmjenu iskustava između sindikata dva entiteta FBIH i RS, kao i Distrikta Brčko.

H&S Sarajevo 7

H&S Sarajevo 8

H&S Sarajevo 9

H&S Sarajevo 23.11.18.

Konačna aktivnost ovoga dijela projekta bila je regionalna konferencija organizirana u Tirani gdje su prezentirani nalazi i uspostavljene zajedničke preporuke za unapređenje oblasti sigurnosti i zaštite radnika na radu za Zapadni Balkan.

59943603_2331687630220998_4229134578452791296_o

60178394_608813249597859_805520996105715712_n