Naša podrška

Dok vi namještate i prebrojavate fotelje, radnici i njihova djeca gladuju! (2011.)

KOALICIJA ZA BOLJU ZAŠTITU RADNIČKIH PRAVA PODRŽAVA ŠTRAJK I ZAHTJEVE RADNIKA FABRIKE DETERDŽENATA “DITA” TUZLA

Radnici Fabrike deterdženata “Dita”, u štrajku su od srpnja/jula 2011. godine. Od tada do danas dobili su samo po 250 KM. Poduzeće im duguje 18 zarađenih plaća, te uplate zdravstvenog i mirovinsko-invalidskog osiguranje za 42 mjeseca! Ne mogu hraniti i školovati svoju djecu koja su više gladna nego sita.

Štrajkom upozoravaju javnost i nadležne vlasti na njihov izuzetno loš položaj. Traže samo ono što su zaradili i zaslužili pri tome želeći sačuvati tvornicu u čije su nastajanje i opstanak uložili dio svojih života a koja je lošim i sumnjivim privatizacijama dovedena na rub propasti. Nedopustiva je i sramotna neosjetljivost i neodgovornost uprave tvornice, kantonalnih i Federalnih vlasti ali i samog granskog Sindikata hemije i nemetala FBiH.

77 članica Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava ovim putem im daje punu podršku i zahtijeva od nadležnih da se udovolji zahtjevima radnika uposlenih u tvornici „Dita“. Pozivamo vodstvo Vlade Federacije BiH da se angažira na rješavanju problema radnika i sva nadležna tužiteljstva da provjere način svih privatizacija i prodaja kao i zakonitost poslovanja svih uprava „Dite“.

Građane pozivamo na bojkot svih proizvoda iz uvoza sve dok naše tvornice propadaju!

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava broji 77 članova koji predstavljaju sindikate i nevladine organizacije s područja 4 županije/kantona (Unsko-Sanske, Hercegovačko-Neretvanske, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke). Formirana je 2010. godine u sklopu projekta Lobiranje za bolju zakonsku zaštitu radničkih prava koji provodi Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruga građanki Grahovo iz Bosanskog Grahova.

kharkiwноутбуки лучшие моделипозиция сайта по запросублог о сео продвиженииsingapore escortвзлом контактацентр возрождение

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.