Ostale Vijesti / Radničke priče

I nakon nesreće u Raspotočju mladi rudar Belmin Fetić penziju želi dočekati u rudniku

Belmin se nakon završetka srednje škole zaposlio u rudniku Stranjani, a sve je krenulo kada ga je otac pitao želi li raditi i svoj život provesti kao rudar. U razgovoru za naš portal ističe kako se tada nije bojao nesreća.

“Dok sam radio u jami Stranjani nisam se toliko bojao jer se radilo na oko 300 metara dubine i svaki dan sam jedva čekao da dođem na posao. Međutim nakon tih nekoliko nekontroliranih eksplozija u Stranjanima nas su rasporedili u jame Raspotočje i Stara jama. U Raspotočju sam radio dva mjeseca, fino je sve bilo, a onda se dogodila nesreća”, govori Fetić.

Ne želeći govoriti o detaljima nesreće i poteškoćama kroz koje je prošao on i njegova porodica, u nastavku razgovora 22-godišnji komorat govori kako je nakon 18 mjeseci na bolovanju dobio lakše radno mjesto.

“Sada sam van jame, a radio sam i u jami i moram reći da se zaista ispod zemlje radi punom parom. Ne može se ništa tek onako uraditi, zaista se mora raditi i ako ne radite to se primijeti. Uz sav taj posao, plaće rudara su male i mizerne za posao koji se radi na dubini od jednog kilometra. Samo zamislite jedan kilometar pod zemljom”, dodaje Fetić.

Belminu kao najmlađem rudaru kada je tek počeo raditi nije bio problem da se prilagodi starijim radnim kolegama. Većinu ih je poznavao jer mu je i otac radio u rudniku. Nažalost, zbog zdravstvenih poteškoća preminuo je na današnji dan 2014. godine.

Ovaj mladić ističe kako je u jami najbitnije čuvati sebe te da rudare više puta samo sekunda dijeli od smrti. Drago mu je što je uspio uskladiti mladalački život i posao koji donosi hljeb sa sedam kora.

“U početku prijatelji su se zaista interesovali kako to sve izgleda i taj posao, a kada su saznali da sam preživio nesreću u Raspotočju zaista su ostali šokirani i od tada sigurno više cijene posao rudara”, govori Fetić dok mu majka Ćazima u kesu stavlja obrok.

Belminova majka najbolje zna koliku težinu ima riječ “Sretno” koja se upućuje rudarima.

“Teško je zaista, mi smo preživjeli šok kada je bila nesreća i sada hvala Bogu ima drugo radno mjesto. Njegovu odluku o poslu nisam mogla promijeniti jer posla nema i sam je to prihvatio. Svaki njegov odlazak je težak, ali život ide dalje i Bog zna najbolje”, kazala je.

Za kraj razgovora Belmin je istakao kako se nada da će dočekati i penziju u rudniku te da će njegove kolege u narednim godinama raditi u sigurnijim jamskim prostorijama, humanijim uslovima rada i biti adekvatno plaćeni za svoj rad.

“Sretan Dan rudara svim rudarima u Bosni i Hercegovini. Rudari sretno”, poručio je Fetić.

Sadržaj u potpunosti preuzet s klix.ba 

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.