Publikacije i analize

INFORMACIJA o zakonima i drugim propisima u Bosni i Hercegovini u periodu od 01.01. – 30.6.2023. godine

Informacija je sačinjena u cilju bolje informiranosti članstva, zaposlenih u Bosni i Hercegovini (radnika i radnica, službenika i namještenika) o propisima iz oblasti rada i u vezi sa radom, te propisima koji regulišu socijalna prava i prava iz oblasti zaštite na radu. Također, informacija sadrži druge propise koji mogu biti od interesa za građane općenito jer regulišu neka od bitnih pitanja kako na novu Bosne i Hercegovine, tako i na novu Federacije BiH, kantona i Republike Srpske.

Informacijom su obuhvaćeni svi važni propisi doneseni krajem 2022. godine (koji nisu bili dostupni prilikom izrade informacije za 2022.), a u primjeni su od 01.01.2023. godine, te propisi koji su  doneseni u periodu od 01.01. – 30.6.2023. godine, odnosno koji su bili predmet rasprave socijalnih partnera u navedenom periodu.

U informaciji je obrađen institut „najniže plaće“ u Federaciji BiH i Republici Srpskoj te druga primanja radnika i radnica.

Izdvajaju se propisi doneseni u Federaciji BiH, kao i radni materijali propisa koji su predmet intenzivnih diskusije socijalnih partnera u Federaciji BiH.

Propisi su navedeni po datumima objave u službenim listovima.

Kompletnu INFORMACIJU o zakonima  i drugim propisima u Bosni i Hercegovini u periodu od 01.01. – 30.6.2023. godine možete pronaći na LINKU.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.