HNK-Kanton 7 / Naša podrška / USK-Kanton 1 / ŽZH-Kanton 8

Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava: Pet članica održalo edukacije za povjerenike i članove

U proteklom periodu Centar za građansku suradnju je raspisao Javni poziv sindikatima za provedbu aktivnosti edukacije povjerenika i članova sindikata. Podršku pri organizaciji edukacija dobilo je pet sindikalnih organizacija, članica Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava, s područja Unsko-sanskog kantona, Kantona 10, Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije.

Prvu edukaciju je održao Sindikat Hrvatskih Telekomunikacija u SRC Ajdinovići, 28. i 29. 10. pod nazivom “Komunikacijske vještine povjerenika i medijski nastup”. Na edukaciji su sudjelovala 42 sindikalna povjerenika/ca, uvodničar je bio predsjednik sindikata Saša Živković te su prezentirane tri teme: “Interna komunikacija u Sindikatima”, “Odnosi sa javnošću i kampanje zagovaranja” i “Zakon o zaštiti na radu”.

IMG-c0ea54985a94ce2416a825e1d2996f60-V

Druga edukacija održana je u Bihaću, 30.10., za 40 sindikalnih povjerenika/ca Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, Kantonalni odbor USK. U sklopu edukacije obrađene su dvije teme: ,,Uloga i značaj sindikalnog povjerenika,, koju je prezentirao Idriz Avdić i ,,Praktični priručnik” koju je prezentirala predsjednica sindikata Zehra Hadžić.

250521860_1033576980726004_8234869876178689631_n

Treća edukacija održana je u Bihaću, 13.11., za 14 sindikalnih povjerenika/ca Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor USK. U sklopu edukacije obrađene su dvije teme: ,,Izbori u SSVOONK-u BiH,, koju je prezentirao predsjednik sindikata Samir Fajić i ,,Financijsko poslovanje udruženja” koju je prezentirala tajnica sindikata Minela Hajrulahović.

srednje škole USK

Četvrta edukacija je održana u Jablanici, 15.11., za 14 članova/ca Upravnog odbora i povjerenika/ca Sindikalne organizacije Hidroelektrane na Neretvi – Jablanica. Edukaciju sindikata je vodio predsjednik Kasim Zahirović, a predavačica na temu “Zaštita radnih prava do ublažavanja kršenja radnih prava” je bila Tea Pripoljac.

 he Neretva HNK

Peta edukacija je održana u Posušju, 9.12., a sudjelovalo je 20 povjerenika Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH. Predavač na edukaciji je bio predsjednik sindikata Slaven Ljubić, a prezentirane su teme: “Kolektivni ugovor” i “Zakon o radu”.

osnovne škole ŽZH

Projekt “Zajedno za radnička prava” provodi Centar za građansku suradnju iz Livna uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra iz Švedske.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.