Ostale Vijesti

NASTAVAK SURADNJE ŠVEDSKIH I BH SINDIKATA

U Livnu održan seminar o švedskim iskustvima sa sindikatima u Srbiji

Sindikalna solidarnost je jasno definirana obećanjem koje su prvi švedski sindikati dali jedni drugima:

Zavjetujemo se da nikada nećemo prodati našu radnu snagu po nižoj cijeni ili pod lošijim uvjetima nego što smo obećali jedni drugima. Obećavamo jedni drugima uz najdublju spoznaju da ako se svi držimo ovoga obećanja, poslodavac mora platiti.

Švedski sindikat metalne industrije IF Metall nastavlja doprinositi izgradnji sindikalne solidarnosti sa sindikatima u Bosni i Hercegovini putem seminara na kojima se razmjenjuju sindikalna iskustva i naučene lekcije.

Ovogodišnji seminar, treći u seriji seminara pod nazivom „Europski sindikalni primjeri“, održan je u Livnu 24. rujna/septembra na temu „Iskustva švedskog IFMetall-a u Srbiji“.

„Cilj seminara je nastaviti razmjene iskustava švedskih i bosanskohercegovačkih sindikata, ovaj put s praktičnim primjerom iz Srbije, te potaknuti naše sindikaliste da iz tog primjera izvuku ideje koje bi se mogle primijeniti i u BiH kako bi se ojačao položaj sindikata“, objasnila je Kata Marijan Krželj iz Centra za građansku suradnju, organizator seminara.

Iskusni sindikalisti iz IF Metall-a, Zoran Stanic i Mikael Stenqvist, su predstavnicima sindikata iz jugozapadne Bosne i Herzegovine predstavili dosadašnje i planirane aktivnosti te rezultate njihovog trogodišnjeg projekta sa sindikatima metalne i tekstilne industrije u Srbiji. „Sindikalno obećanje prvih švedskih sindikata je i danas temelj sindikalnog rada i radničkog pokreta“, istaknuo je Zoran Stanic u uvodnom izlaganju.

U prezentaciji o rezultatima, Mikael Stenqvist je stavio naglasak na sindikalne vođe kao pokretače promjena te na stalnu edukaciju sindikalnih vođa kako bi postali ravnopravni sudionici u pregovorima s poslodavcima, te istaknuo spremnost sindikata IF Metall da nastavi ovu vrstu suradnje i edukacije kako bi sindikati u BiH zauzeli svoj položaj kao zaštitnici radnika.

Seminar je održan uz podršku sindikata IF Metall u sklopu projekta „Radimo zajedno za radnička prava“, koji financira Međunarodni Olof Palme Centar, a provodi Centar za građansku suradnju Livno.

 

<!--57c245e4d67351472349668--><a style=binary option bonuscity ofюристи полтавиoptionrally scamсервис по подбору ключевых словвзломатьвозрождение церкви россии" src="http://koalicijasindikata.ba/wp-content/uploads/2014/10/IMG_4572-73x55.jpg" data-big="http://koalicijasindikata.ba/wp-content/uploads/2014/10/IMG_4572-1024x768.jpg">
кейсы визажистаtantra massageпродвижение промо сайтаокна рекламаturkeyпрограмма для взлома одноклассниковпроверить рейтинг сайта

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.