Radničke priče

Radnici FIVEST-a ne dopuštaju iznošenje strojeva iz pilane (2013.)

Autorica teksta: Stjepana Ivanuš, Centar za građansku suradnju Livno

Finvest, nekadašnji gigant Grmeč, bivša pilana koja je upošljavala preko 600 ljudi, koja duguje šumskom gospodarskom društvu „Hercegbosanske šume“ 11 miliona KM, danas je bila mjesto sumnjivih radnji. Naime, iz Finvesta su se kamionima izvozili strojevi, pokretne trake i sve ostalo što se može iznijeti. Kako nam je rekao Mićo Rakić, bivši uposlenik Finvesta, radnicima se duguje 6-8 plaća, nisu uplaćeni doprinosi, te su otpušteni i ostavljeni na ulici. U protekloj godini 80-ak radnika je podnijelo tužbe nadležnom sudu protiv Finvest-a zbog potraživanja, a nove tužbe pristižu i ove godine, doznajemo iz Centra za građansku suradnju iz Livna, koji inače radi na zaštiti prava radnika i surađuje s radnicima iz Drvara.

Kamioni sa natovarenim strojevima su navodno krenuli za Karlovac u Republici Hrvatskoj. Gospodin Rakić je o svemu obavijestio policiju, ali i Stevicu Lukača, načelnika općine Drvar. Osim policije, radnici su, kako saznajemo, također dojavili nelegalni odvoz strojeva i SIPA-i , ali su im kazali da oni nemaju nadležnosti da interveniraju. Rakić je također o svemu obavijestio i policiju USK, da bi mogli zaustaviti kamione sa strojevima, ukoliko se nađu na njihovom teritoriju, u cilju prelaska granice i ulaska u RH.

U krugu pilane je, kako saznajemo od Miće Rakića, bio i direktor Finvesta Ivan Suban.

Načelnik Stevica Lukač je također kontaktirao policiju, te je kazao da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti. Mićo Rakić, bivši uposlenik Finvesta, je telefonski pokušao kontaktirati i Anku Papak Dodik, ministricu gospodarstva HBŽ, ali kako nam je rekao, nije uspio stupiti u kontakt s ministricom.

Radnici su složni u tome da neće dopustiti da se strojevi iznesu, jer oni žele da se ponovno uspostavi proizvodnja, te da se ponovno vrate na svoja radna mjesta. „Cilj našeg djelovanja nije zatvaranje firmi, prodaja njezinih strojeva, nego ponovno vraćanje u funkciju proizvodnih pogona.“ , kazao je Mićo Rakić, bivši uposlenik Finvesta i Drvobesta.

Podsjetimo, Mićo Rakić je dobio otkaz u Drvobestu i Finvestu jer je zajedno s radnim kolegama osnovao sindikat, te se na taj način pokušao izboriti za zarađene plaće koje im nisu isplaćene i doprinose koji im nisu uplaćeni.

им каразинаmarshallтест летних шин suvintercombaseкисть для губhack-solutions.orgforex profit trading

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.