HBŽ-Kanton 10

Sastanak na temu: “Iskustva švedskog IF Metall-a i mogućnost promjene u Bosni i Hercegovini”

Centar za građansku suradnju Livno i švedski IF Metall održali su sastanak  u petak 11.10.2019. godine, za predstavnike sindikata na temu: “Sigurnost i zaštita radnika na radu i edukacija sindikalnog članstva – Iskustva švedskog sindikata IF Metall i mogućnost primjene u Bosni i Hercegovini“.

Sigurnost i zaštita radnika na radu je tema kojom bi se trebao baviti svaki pojedinac, bez obzira u kojem sektoru je zaposlen jer se tiče njegovih prava kao i zdravlja, fizičkog, socijalno-psihološkog ili profesionalnog segmenta.

U uvodnom obraćanju Zulka Baljak, izvršna direktorica CGS-a navela je koliko su radnicima potrebni sindikati i sindikalno djelovanje kako bi se moglo intenzivno raditi na kvaliteti radnog mjesta i sigurnosti u obavljanju poslovnih zadataka te naglasila:“ Edukacija je veoma bitna za članove sindikata te informiranost o situaciji i mogućnostima kako bi na najlakši način moglo doći do usuglašavanja između poslodavaca i zaposlenika u rješavanju problema, jer moramo biti svjesni da bez radničkog pokreta neće biti ni nužnih promjena!“.

cgs-sastanak -IF Metall

Predstavnici švedskog sindikata IF Metall, Jasmin Ćosić i Branka Šarenac Cvijetić su kroz konkretne primjere i rad sindikata koji broji 326 000 članova ukazali na potrebu sindikalne borbe u svim poduzećima, jer svi na kraju imamo isti cilj a to je borba za prava radnika.

U svom izlaganju Jasmin Ćosić je rekaokako u današnjici zakon treba ići u korak s vremenom, tj. da se zakon treba mijenjati i prilagođavati vremenu u kojem se nalazimo.

„U uređenim državama kao što je Švedska, sindikati su izravna poveznica između poslodavaca i radnika, te su oni ti koji otvaraju dijalog što je rezultat boljih uvjeta i veće produktivnosti na obostrano zadovoljstvo“,  istaknuo je Ćosić.

„Zakonska obaveza svakog poslodavca u Švedskoj je omogućiti svakom zaposleniku 40 sati edukacije o boljoj zaštiti na radu, a sve ostale edukacije kao i besplatno pravno savjetovalište zaposlenicima nude upravo sindikati“ kazala je Branka Šarenac Cvijetić te dodala kako IF Metall kontinuirano radi na strategiji sigurnih radnih mjesta koja za cilj ima da se broj povreda na radnom mjestu svede na 0.

IMG_0982

Prema istraživanju Centra za građansku suradnju Livno u 2018. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je prijavljeno 416 povreda radnika na radu, od toga: 389 težih povreda i 27 povreda na radu sa smrtnim ishodom.

Do 8. mjeseca 2019. godine prijavljeno je ukupno 222 povrede radnika na radu, a od toga je 208 težih povreda i 11 povreda sa smrtnim ishodom.

U BiH lakše povrede na radu se ne evidentiraju od strane nadležnih uprava za inspekcijski nadzor!

Predsjednik kantonalnog odbora USK Saveza samostalnih sindikata BiH, Muhamed Mahmutović istaknuo je kao veliki problem zastarjelost Zakona o sigurnosti na radu i zaštiti zdravlja radnika na razini BiH, koji je na snazi od 1990. godine, a neki podzakonski akti se nisu mijenjali od pedesetih godina prošloga stoljeća.

Mahmutović je kazao da rad Inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini po pitanju poštivanja zaštite na radu nije zadovoljavajući jer inspektori nisu educirani o takvim slučajevima i okolnostima da postupe na odgovarajući način.

Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH kazao je kako se edukacijom, sindikalnim djelovanjem i borbom na lokalnim razinama mogu postići veliki rezultati, rad sindikata se može podići na visoku razinu te je istaknuo: „Ustrajno treba raditi na tome da se postignuta razina sindikata, rada i djelovanja, održi i ne dozvoliti da se spusti pod pritiscima!“.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH, Kata Iveljić je iz prakse o edukaciji rukovodstva i članova upoznala prisutne na sastanku kako pomoću socijalnog dijaloga unutar poduzeća sindikat i radnička prava mogu uspješno preživiti privatizaciju i nastaviti djelovati neometano.

IMG_0986

Pozitivnim primjerima pravog sindikalnog organiziranja u Tuzlanskom kantonu, Iveljić je ukazala kako su radnici na svim radnim mjestima izloženi opasnostima i rizicima ali kroz sindikalnu borbu moguće je ostvariti radnička prava i osigurati bolju zaštitu na radu.

Predstavnici sindikata su kroz diskusiju iznijeli različite primjere sindikalnog djelovanja u kantonima/županijama na području BiH, konstatirajući da su sindikati važni u djelovanju i ostvarivanju prava. Kroz primjere predstavnika sindikata IF Metall-a upoznati su s tim na koji bi način mogli poboljšati djelovanje i primijeniti iskustva te na koji način bi mogli doći do pozitivnih rezultata u svojoj borbi za ostvarivanje boljih radničkih prava i bolje zaštite na radu.

Sastanak je održan u sklopu projekta “Zajedno za radnička prava“ koji podržava Međunarodni  Olof Palme International Centar.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.