Publikacije i analize

Vodič za radnike/ce: Osnivanje sindikata i sindikalno organiziranje

Vodič za osnivanje sindikata - 2020 CGS Livno

Radnici/ce se kolektivno organiziraju, osnivaju sindikate ili se pridružuju postojećim zato što shvaćaju da će zajednički lakše riješiti probleme, poboljšati uvjete rada i izboriti se za svoja prava, nego kao pojedinci.

Upitna budućnost radnog mjesta, strah od otkaza ili strah da će plaća biti smanjena ali i da će radna prava biti umanjena su razlozi zašto se radnici/ce ne odlučuju osnovati sindikat ili se priključiti sindikatu, a s druge strane upravo to treba biti izravan poticaj ali i motivacija svakom radniku/ci da postane član sindikata.

Posljednjih godina, a posebno u vrijeme korona krize, svjedoci smo masovnog povećanja broja članova sindikata, npr. u najveći švedski sindikat u privatnom sektoru Unionen u samo u jednom mjesecu učlanilo se 18 tisuća radnika, a trend porasta broja članova zabilježen je i u Velikoj Britaniji, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Sindikalni aktivizam u porastu je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, tradicionalno znatno slabije sindikalno organiziranima od europskih zemalja.  Porast interesa za članstvom u sindikatu, pa i osnivanje novih podružnica tijekom epidemije, zabilježeni su i u Hrvatskoj. Od ožujka je porastao broj pojedinačnih učlanjivanja, posebno radnika zaposlenih kod manjih poslodavaca.

Svjesnost radnika/ca o svojim pravima i želja za sindikalnom borbom za bolja radnička prava pokazuje se kroz pojačani interes za sindikate i sindikalni aktivizam. Radnici/ce žele povratiti dostojanstvo koje im se oduzima kontinuiranim kršenjem zagarantiranih radničkih prava.

Svi radnici/ce, i u privatnom i u javnom sektoru, koji se sindikalno aktiviraju čine veliki korak i za sebe i za zajednicu.

Centar za građansku suradnju Livno izradio je vodič za radnike/ce u kojemu su objašnjeni procesi: osnivanje sindikata, uspostavljanje sindikalne podružnice ili učlanjenje u granski sindikat na nivou FBiH.

Video “Kako osnovati sindikat” možete pogledati na Facebook stranici Koalicije sindikata i NVO: https://www.facebook.com/KoalicijasindikataiNVO/videos/3542258929129183

Vodič za osnivanje sindikata i sindikalno organiziranje možete preuzeti ovdje: Vodič za osnivanje sindikata – 2020 CGS Livno.

Comments are closed.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.