Sindikat na nogama: Novim Zakonom o državnoj službi uhljebljuju se podobni stranački kadrovi

Pred Vijećem ministara BiH naći će se Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji vlast promoviše kao reformski. Na sjednici Vijeća ministara BiH koja se održava 13. aprila ministri će razmatrati ovaj Nacrt Zakona, piše novinska agencija Patria.

– Reprezentativni sindikat posjeduje uvjerljive argumente da se radi o antireformskom zakonu koji ne nudi rješenja koja će poboljšati usluge državne službe, njenu racionalizaciju i smanjenje troškova u javnom sektoru. Naprotiv, izmjenama i dopunama zakona žele se stvoriti pretpostavke za uhljebljenje podobnih stranačkih kadrova, čime se državna
služba BiH dodatno politizira i svodi na poslušnika političkih stranaka, umjesto da se dodatno profesionalizira i bude u funkciji građana BiH, koju svakodnevno i bespovratno napušta na stotine porodica ili njihovih članova, posebno mladih – kažu iz Sindikata.

Nakon „sječe“ rukovodećih državnih službenika slijedi stavljanje pod političku kontrolu inspektora, policajaca i drugih zaposlenih u javnoj upravi. Sve ovo imat će za posljedicu stvaranje novih društvenih napetosti. Princip političke podobnosti državnih službenika i drugih zaposlenih u javnoj službije ostatak komunističkog jednopartijskog
sistema i u demokratskim državama je, zbog nabujale korupcije i zloupotreba,napušten polovinom prošlog vijeka i zamijenjen principom profesionalnih sposobnosti.

– Reprezentativni sindikat je članovima Vijeća ministara BiH uputio oštar protest i izrazio zabrinutost zbog izostanka socijalnog dijaloga sa Reprezentativnim sindikatom, kao partnerom Vijeća ministara BiH, u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji. Prijedlog zakona je nekvalitetan i predstavlja lošu kopiju zakona Srbije i identičan je prijedlogu SDP-a BiH iz 2012. godine u skladu sa sporazumom ove stranke sa SNSD-om, koji nije uzeo u obzir specifičnosti važećeg zakona BiH, što dokazuje negativno mišljenje Agencije za državnu službu BiH i veći broj suštinskih primjedbi
Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

Predložena rješenja ne iznenađuju s obzirom da je zakon izrađen u uskom krugu van državne službe, mimo propisanog postupka ibez ikakvog učešća struke i javnosti.

Donošenje izmjena i dopuna zakona je popraćeno dirigovanom medijskom hajkom protiv rukovodećih državnih službenikada su neznalice, neradnici, otuđeni centri političke moći, itd.

Reprezentativni sindikat je stava da su državni službenici institucija BiH, pa tako i rukovodeći, profesionalni i da su u državnu službu primljeni na osnovu javnog konkursa u kojem se provjeravaju znanja, sposobnosti, vještine i lične karakteristike kandidata. Državni službenici posjeduju navedene kvalitete i svoj posao rade kvalitetno i pošteno – navode iz Sindikata.

Nacrtom zakona se mijenja radno-pravni status za oko 400 rukovodećih državnih službenika koji bi se prema ponuđenom prijedlogu trebali rasporediti na niža radna mjesta u državnoj službi BiH, ukoliko postoje upražnjena radna mjesta, iako su dodatno stručno osposobljeni i posjeduju certifikate za rad na konkretnim radnim mjestima u državnoj službi, a za što su uložena ogromna finansijska sredstva.

Na njihova mjesta bi se po predloženim izmjenama i dopunama imenovalo 400 novih politički podobnih osoba po prijedlogu političkih stranaka, bez javnog konkursa i jasno definisanih dodatnih znanja i vještina potrebnih za rad u državnoj službi.

Nakon imenovanja politički podobnih pomoćnika rukovodilaca institucija BiH slijedila bi nova čistka u državnoj službikroz proces vanrednog tromjesečnog ocjenjivanja državnih službenika, na koji način bi se omogućilo da se iz državne službe, na osnovu negativne ocjene, otpusti veliki broj državnih službenika, a na njihovo mjesto bi se dovele politički podobne osobe.

Sadržaj u potpunosti preuzet s nap.ba

купить ручной блендеротдыхукладка ламината на клейinvesting in binary optionsпиар сайтаСкачатьmetatraders